L’ÚLTIMA COMTESSA DEL PALLARS JUSSÀ

Dolça de Pallars era filla del comte BernatRamon I de Pallars Jussà i de Toda.

Coneguda també com Dolça de So, ja que va estar casada amb un noble del llinatge occità de So, va fer-se càrrec del comtat essent vídua i ja gran (amb més de seixanta anys), després d’haver desaparegut tothom del seu llinatge.

Fou la darrera comtessa de Pallars Jussà, entre 1182-1192, quan ja als seus últims anys de vida i sense descendència, va lliurar el comtat al casal de Barcelona,  és a dir al comte-rei  Alfons I de Catalunya, de qui era feudatària, integrant-se així el comtat de Pallars Jussà a la Corona d’Aragó.

Dolça és la darrera descendent del casal i va morir el 1198.

 

La fi del casal de Pallars Jussà

El  pare de Dolça, Bernat Ramon I, havia succeït als seus germans Arnau i Pere. Bernat morí a la batalla de Corbins contra els musulmans l’any 1124, a la seva mort heretà el comtat el seu nebot Arnau Mir (fill del seu germà Arnau) que va governar fins 1174. El succeí el seu fill Ramon V, que morí deixant una sola  filla anomenada Valença, comtessa de Pallars (1178-1192). Morta sense descendència, aquesta va deixar el comtat a la única parenta que li quedava viva: Dolça de Pallars, cosina del seu avi, néta de Ramon IV de Pallars i de Valença de Tost.