• Les obreres

És el grup més nombrós dins del rusc i pot oscil·lar entre unes 10.000 i 80.000 en moment de màxim desenvolupament. Les obreres són les encarregades de realitzar totes les tasques necessàries per la vida del rusc.

* A l’interior:  alimenten les larves petites, fabriquen les cel.les de cera per construir el rusc, ventilen la colònia…

* A l’exterior: abasteixen el rusc de pol·len, nèctar de les flors, própolis i aigua i vigilen que no entri cap insecte indesitjat dins del rusc, entre d’altres.

L’existència de les obreres en l’època de recol·leció, quan la feina és més dura, és d’uns 3 mesos; mentre que a la tardor i l’època hivernal la seva vida s’allarga però sense superar els 6 mesos. 

  • Els abellots 

També coneguts com abegots són els mascles de la colònia i són encarregats de copular a l’abella reina durant el vol nupcial. Molts pocs ho aconsegueixen i els que ho fan, moren acte seguit.

No recol·lecten mel ni tampoc vigilen el rusc, per aquest motiu quan el nèctar escasseja i quan aquests ja han complert la seva funció de fecundar la reina, les obreres els expulsen de la colònia o inclús els arriber a matar.  Així, l’existència dels abellots és breu tan sols els podem trobar a milers durant l’època de primavera/ estiu

  • La reina

L’abella mare o la reina té la missió de pondre ous i augmentar la població del rusc.

Una reina pot arribar a pondre ous en quantitats increïbles, fins a 3.000 diaris si les condicions són favorables.

Les obreres són les encarregades d’alimentar-la amb gelea reial durant tota la seva existència, cosa que explicaria la seva longevitat: pot arribar a viure entre 3-4 anys.